Advies voor ouders van hoogbegaafde kinderen

Wanneer je ontdekt dat je kind hoogbegaafd is, voelt dat als het openen van een nieuwe deur – eentje waarachter een wereld schuilgaat die je tot dan toe misschien nog niet kende. Het is een wereld vol verwondering, maar ook vol vragen, zorgen en soms zelfs strijd. Veel ouders zijn je al voorgegaan op dit pad. Uit hun ervaringen komt een schat aan inzichten en bemoediging voort. Wij vroegen hen via sociale media (Instagram en facebook): “Als je één advies zou mogen geven aan ouders die net ontdekken dat hun kind hoogbegaafd is, wat zou dat zijn?” Dit zijn hun antwoorden – eerlijk, herkenbaar, hoopgevend. Dit zijn de adviezen van ouders die je voorgingen.

1. Volg je gevoel. Jij kent je kind het beste.

Ouders benadrukken keer op keer het belang van je buikgevoel. Je bent misschien nog zoekende, maar jij bent degene die jouw kind elke dag ziet, voelt, hoort en begrijpt. “Luister naar de raad van anderen, maar beslis uiteindelijk zélf. Jij bent mama of papa – en niemand kent jouw kind zoals jij dat doet.” Vertrouwen op je intuïtie is essentieel, zeker in een wereld waarin hoogbegaafdheid nog vaak verkeerd begrepen wordt.

2. Hoogbegaafdheid is topsport – vergeet jezelf niet.

De intensiteit van het ouderschap kan soms worden vergroot bij hoogbegaafde kinderen. Hun denksnelheid, (onderwijs)noden en vragenvuur kunnen overweldigend zijn. “Het is topsport,” zegt een ouder, “je zal elke dag voor 100% moeten klaarstaan. En dat lukt alleen als je goed voor jezelf zorgt.” Zelfzorg is geen luxe, maar noodzaak. Een dagje zonder 1001 vragen in je hoofd? Gun het jezelf. Opladen helpt je om er met volle kracht weer te staan.

3. Zoek verbinding – en durf om hulp te vragen.

Het pad hoef je niet alleen te bewandelen. Ouders geven aan dat het hen enorm heeft geholpen om mensen te vinden die hen écht begrijpen. Zoek connectie met andere ouders, met professionals, met mensen die jouw verhaal serieus nemen. “Als je je niet gehoord voelt op school, schakel dan een professional in – gek genoeg gaan er dan soms ineens wél deuren open.”
Organisaties als Bekina organiseren evenementen. Voor ouders kan een studiedag van bijvoorbeeld Hoogbloeier bijvoorbeeld ook heel fijn zijn om connectie te vinden. Ouders geven aan dat ze heel erg genieten van de babbeltjes, los van de input die ze er krijgen.

4. Projecteer je eigen jeugd niet op je kind.

Een bijzonder eerlijk advies dat gedeeld werd: “Ik projecteerde mijn eigen jeugd op mijn kind – en maakte daardoor keuzes uit angst of frustratie. Dat pakte niet altijd goed uit.” Onze eigen ervaringen kleuren hoe we naar ons kind kijken. Bewustzijn hierover helpt je om ruimte te laten voor wie jouw kind écht is, los van jouw verleden. De context van jouw kind is ook niet de context waar jij in opgroeide.

5. Laat je niet leiden door leeftijd, maar door interesse.

Interesse en motivatie zijn ontzettend belangrijk om de kinderen te blijven stimuleren. Daarom is het goed om voorbij de leeftijdsindicaties op speelgoed, boeken of kampen te kijken. “Durf in te gaan op wat je kind écht boeit – dat is waar het vuurtje gaat branden.”
Ook bij een studiekeuze kan het heel nuttig zijn om me je kind in gesprek te gaan. Een hoogbegaafd kind moet namelijk ook geen Latijn kiezen, als daar de interesse niet ligt.

6. Durf moeilijke stappen te zetten.

Soms is een radicale keuze nodig, zoals een schoolwissel. Dat is niet gemakkelijk, maar kan wél een wereld van verschil maken. “Volg je gevoel, ook al voelt het moeilijk. Als je merkt dat je kind ergens vastloopt, dan is actie ondernemen soms onvermijdelijk. Alles komt goed, als jij achter je kind blijft staan.”

7. Leer. Lees. Versterk jezelf.

Hoogbegaafdheid is een complex thema. Hoe meer je erover weet, hoe steviger je staat wanneer je moet opkomen voor je kind – thuis, op school, of daarbuiten. Ouders raden aan om je in te lezen en gebruik te maken van het groeiende aantal initiatieven en netwerken voor ouders van (uitzonderlijk) hoogbegaafde kinderen. Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden – er zijn al zoveel waardevolle bronnen beschikbaar.

8. Koester het talent!

Tot slot: vergeet niet te genieten. Want hoe intens het soms ook is, het is ook ongelooflijk mooi. “Koester die heerlijke, boeiende momenten waarop je kind je verbaast, verwondert of laat lachen. Hun trein gaat snel – soms versnelt hij zelfs plots – maar wat een rit!”

Met ontzettend veel dank aan alle ouders die de moeite namen om deze adviezen voor ouders op sociale media te geven. Ik bundelde ze in dit overzicht omdat er ontzettend veel overlap zat in de antwoorden!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.