Het begint misschien allemaal wat onschuldig. Je kleuter ziet het verschil tussen letters en cijfers. De letters van zijn of haar naam worden herkend en in de juiste volgorde gezet. En ‘opeens’ besef je: ‘Mijn kleuter wil letters leren’. Constant worden letters gezocht en nagetekend (schrijven kan je het dan nog niet noemen). En ja, wat doe je dan? Een paar jaar geleden had ik waarschijnlijk geroepen: “Help, mijn kleuter wil letters leren!”. Nu, wat ouder en wijzer over het thema hoogbegaafdheid, laat ik me er niet door van de wijs brengen!

Een kleuter wil letters leren – wat doe je dan?!

Vroeger was ik misschien één van die mensen geweest die zou hebben getwijfeld. Ze was nog maar drie, ze ‘moest’ nog geen letters ‘leren’. Maar die motivatie om iets te willen leren, die intrinsieke motivatie, van binnen uit, die mogen we de kop toch niet indrukken? Ga je er dan naast zitten en begin je met het leren lezen aan te leren?  Nee, natuurlijk niet! Je gaat niet pushen, maar als het kind het wil, mag het wel letters gaan onderzoeken en vragen die het heeft kan je beantwoorden. En je geeft hen letters cadeau…  😉

Ondersteun je kind met materialen

Een letterbord met magneten

Zorg voor een letterbord en een doos met magneten met letters en cijfers. Op die manier kan je kind er zelf mee spelen en onderzoeken zoveel het maar wil! Hier zie je hoe onze dochter de verdeling al maakte tussen letters en cijfers en dat ook = al netjes bij de cijfers werd gecategoriseerd.

Spelletjes om letters te leren

Een puzzel bijvoorbeeld, waar letters moeten ingelegd worden bij de figuren die met dezelfde letter beginnen.

letter puzzel

Plasticine met letters en cijfers

Malletjes van letters en cijfers die in de klei kunnen worden gedrukt zijn ook super tof. Op die manier zijn ze ook nog met hun handen bezig! Play Doh heeft een mooie set met letterstempels om in plasticine uit de drukken.

Plasticine met lettersvormen

Letterblokken

Er bestaan ook letterblokken. Die zijn natuurlijk ook super tof. Op die manier zijn de kinderen zowel bezig met bouwen als met letters. Ze kunnen hun naam bouwen of woordjes proberen te vormen.

letterblokken van Biobuddy

Laat boekjes rondslingeren

Simpele boekjes voor peuters, waar de woordjes onder bepaalde voorwerpen instaan zijn bijvoorbeeld super leuk om eerste woordjes te leren lezen.


Ja, mijn kleuter wil letters leren

Niet alle mensen in je omgeving zullen het begrijpen, dat je meegaat in de leerhonger van je kind. Maar laat je daar niet door afschrikken. Uiteindelijk is het super belangrijk dat jouw kind zich goed blijft voelen en je kind moet leren te laten zien wat het al kan. Het is niet erg als je al kan lezen voor je naar het eerste leerjaar gaat, wat je kan, mag je laten zien.
Als je goed kan voetballen, mag je dat toch ook laten zien!

Ja, maar – dan gaat hij zich in het eerste leerjaar toch vervelen?

Als je kind als kleuter al letters wil leren en misschien zichzelf al heeft leren lezen, dan vrees ik dat verveling sowieso wel zal toeslaan in de loop van de komende jaren. Dat zijn dan dingen om je dan zorgen over te maken. In overleg met de school, het zorgteam en de leerkracht en met vertrouwen in je kind, komen jullie er wel!

Het is oké om je kind te leren om zijn talenten te laten zien, om interesses te leren aangeven en te willen leren! Ondersteun dat, steek het niet weg! Je kind gaat er je zo dankbaar voor zijn!

Lees ook: Opvoedtips voor hoogbegaafde kinderen.