Groeimindset

“We moeten onze leerlingen een groeimindset aanleren!”
De leerkrachten krijgen opleiding, er worden specialisten in huis gehaald en Fixie en Growie worden aangeleerd aan de kinderen. En ja die groeimindset, het is zo ontzettend belangrijk!
Maar een groeimindset aanleren werkt niet als de omgeving geen voedzame bodem is, dan is het hele idee een lege doos!

Groeimindset: een way of life

Het klinkt groots en dat is het ook. Want het is geen kwestie van boeken lezen, posters op de muur hangen en kaartjes geven aan kinderen. (Wat wel leuk is, en een mooie ondersteuning, begrijp me niet verkeerd!)
Maar om kinderen een groeimindset aan te kunnen leren is er méér nodig.

Het begint eigenlijk al thuis. Ouders moeten zelf proberen om een groeimindset toe te passen in de opvoeding. En eerlijk, als mama vind ik dat niet altijd gemakkelijk. Ik verval nog wel eens in aangeleerd gedrag, autoriteit … Dat is natuurlijk niet erg, want onderdeel van een groeimindset opvoeding is ook je fouten erkennen en toegeven ten opzichte van je kinderen. Vaker dan ik zou willen hoor ik mezelf zeggen: “Ik had zo niet mogen reageren, maar het kwam omdat….”
In het gezin moet falen al gezien worden als leergeld. Hoe los je het op? Dat is wat telt! Verantwoordelijkheid nemen voor je daden, dat willen we onze kinderen bijbrengen.
Durven we als ouders genoeg te tonen dat fouten er zijn om te leren? Of zitten we misschien zelf ook nog wel te vaak vast?
Kinderen leren dat falen mag, als jij als ouder toont dat het oké is!

Lees ook: opvoedtips voor hoogbegaafde kinderen

Groeimindset – elke leerkracht op zich

Ook op school werkt het op dezelfde manier. Op de Growth Mindset Experience bij de lezing van James Nottingham moest ik even slikken. Want wat sloeg die man nagels met koppen!

“Een leerkracht die een vaste mindset heeft geeft de schuld aan het systeem, de grote klassen, het curriculum,… Een leerkracht met een groeimindset komt buiten na een mindere les en denkt bij zichzelf: “Hoe kan ik dit anders doen zodat het wel werkt?” Deze leerkracht vraagt hulp aan collega’s, gaat in overleg en zoekt andere manieren. This teacher wants to beat the system!”

Is er ruimte voor de leerkrachten om te leren van hun fouten binnen de schoolmuren? Ook dat is belangrijk. De leraren moeten zich ook veilig kunnen voelen om in overleg te gaan over dingen die fout lopen in de klas. Er moet ook voor hen ruimte zijn om te falen en daaruit te leren.

Life changing

Kinderen een groeimindset ‘aanleren’ begint dus bij de omgeving zelf. Zowel thuis als op school moet het klimaat een voedingsbodem zijn om een groeimindset te kunnen ontwikkelen.
Als de ouders of de school (stiekem) nog in een vaste mindset zitten, zullen Fixie en Growie hun werk nooit goed kunnen doen. Een groeimindset is méér dan een handboek en een lezing, het is écht een verandering van binnenuit!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.