Tot 750 Euro, las ik, dat mensen betalen voor een IQ test. “Want mensen willen toch zo graag dat hun kind hoogbegaafd is!”
En dat deed me héél erg diep zuchten. Ook wij lieten die belachelijk dure iq-test doen. Ze kostte ons 500 Euro en ja, dat is een enorm budget.
Waarom wij dan voor dat dure alternatief gingen?  Echt  niet omdat ik ‘zo graag wilde dat mijn kind hoogbegaafd was” – wel wilde ik mijn kleine ventje terug gelukkig zien.

Een doodongelukkig kind

Daar zaten we met een zevenjarig ventje dat doodongelukkig was. Hij wilde niet meer naar school, hij was een schim van het leergierige ventje dat hij een paar jaar daarvoor nog was. Jaren had ik gedacht dat hij ‘meer’ kon, tot hij in het eerste leerjaar terecht kwam en het lezen niet zo vlot ging. Hoewel hij nog steeds heel erg slim uit de hoek kon komen en dingen deed die ‘niet normaal’ waren, duwde ik mijn idee in de kast. Tot hij in het tweede leerjaar het ongelukkig ventje was geworden dat voor ons zat. We gingen op zoek naar het waarom.

Expertisecentrum HB

Het expertisecentrum zei ons na het gesprek dat hij toch echt wel veel kenmerken had van een hoogbegaafd kind en dat de school naar boven toe zou moeten differentiëren. Maar hoe gaat dat in de meeste scholen? Als je geen zwart op wit bewijs hebt, dan doen ze niet vaak iets. Wat ik trouwens, als leerkracht, écht wel begrijp – en als mama dan weer totààl niet… (Vreemd gevoel aan twee kanten van de lijn staan, hoor!)

De ene afnemer is de andere niet

En zo gingen we ons verdiepen in IQ testen, want er zijn er meerdere. En we gingen te raden bij mensen met kennis rond het thema. Bij het CLB kan je namelijk ‘gratis’ een IQ-test laten doen. En in veel gevallen geeft dat best wel een correct resultaat! Helaas is dat niet altijd het geval. Kinderen die al ongelukkig zijn, faalangst hebben, met hun mindset in de knoei zitten, zich hebben aangepast, die een stoornis bij het hoogbegaafd zijn hebben,… ze worden niet altijd ontdekt.
Ons werd aangeraden om een psychologe te nemen met grotere kennis en ervaring op vlak van hoogbegaafdheid. Na de test kregen we dan ook een uitgebreid verslag, waar zowel wij als de school meteen mee aan de slag konden. Onze keuze ging dus naar de dure iq-test.
Deze psychologe kostte ons 500 Euro, maar wat was ik blij met het verslag en de handvatten die we kregen.
Wist je trouwens dat als je een iq-test af laat nemen, je twee jaar niet meer dezelfde test mag laten doen?! Dus stel dat er een test wordt afgenomen en door omstandigheden (zoals hierboven) geeft die een verkeerd resultaat… dan wordt het hele gegeven van een nieuwe IQ-test laten afnemen nog complexer. Als er met de WISC is getest, kan een Rakit nog wel.
Maar als een kind al eens heeft ondergepresteerd, is misschien die nieuwe test niet de eerste prioriteit!

In onze ogen was er niet echt een andere optie dan die ‘belachelijk dure iq-test’. Het is maar hoe je het bekijkt en wat je ‘belachelijk’ vindt. Het was nodig voor ons om zwart op wit te kunnen aangeven dat onze zoon hulp nodig had!

Alle ouders willen dat hun kind hoogbegaafd is

Dat hoor ik wel eens en ja, ik kan er me als leerkracht ook weer wat bij voorstellen. Er zijn van die ouders! Maar de meeste ouders die echt hoogbegaafde kinderen hebben, lopen daar niet mee te koop. Ze zijn zoekend naar hulp en ondersteuning, naar herkenning en handvatten. Alles wat ze willen is dat hun kind de nodige ondersteuning krijgt dat het nodig heeft…. en helaas is daar vaak een zwart op wit bewijs voor nodig.
Soms denk ik wel eens “Ik wou dat hij normaal was!” en dat is misschien lelijk om te denken. Maar wat heeft dat kleine ventje van ons al miserie gehad door dat één getalletje…  En ik weet wel dat hij er uiteindelijk, met al onze hulp en de juiste aanpak zal komen. Maar als ik dan weer zoiets pijnlijks lees over ‘ouders van hoogbegaafden’ dan breekt mijn hart. Want ik zou mijn ziel verkopen om mijn kinderen gelukkig te blijven zien – en dus betaalde ik ook die belachelijk dure iq-test!

 

2 thoughts on “Die belachelijk dure IQ test

 1. Misschien mag ik even wat opmerken: het is niet helemaal juist dat je stelt dat je binnen twee jaar niet opnieuw mag testen. Je mag wel opnieuw testen, maar dan wel met een andere test. Er zijn er verschillende, dus vaak is er wel een alternatief.

  1. Dag Laura
   Het is helemaal waar wat je zegt, dat ga ik vandaag nog aanpassen.
   Dit artikel werd overgezet van mijn andere blog en is voor mijn opleiding geschreven. (Geen excuus, ik had dat beter moeten nakijken!)
   Als je met de WISC bent getest, kan er natuurlijk met de RAKIT wel worden overgedaan bijvoorbeeld.
   Ik hoop dat er echter vaker naar een CHC model van testen zal gegaan worden, waarbij er wordt gekeken naar wat een kind nodig heeft en dat daarop de subtesten ook worden afgestemd.
   Als dat het geval gaat zijn, zal het moeilijker zijn om ‘zomaar een andere test’ te nemen.

   Hertesten blijft een complex gegeven. Zeker ook bij een kind dat al eens heeft ondergepresteerd op een vorige.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.